Lapin yliopistossa käynnistyy syksyllä 2015 Soveltavan ääni-ilmaisun maisterikoulu. Haku koulutusohjelmaan 2.2. – 13.3.2015
Opiskelijavalintaperusteet ja opetussuunnitelma 30.1.2015 alkaen osoitteessa www.ulapland.fi/sam
Soveltavan ääni-ilmaisun koulutuksessa keskitytään ääneen monialaisena kulttuurisena ilmiönä sekä sovelluskohteena. Koulutuksessa yhdistyvien äänen kulttuuristen, taiteellisten, teknologisten sekä projektien suunnitteluun liittyvien valmiuksien avulla rakennetaan soveltavaa osaamista.
Maisteriohjelman päämääränä on kouluttaa pohjoisen kulttuurin ja toimintaympäristön osaajia, jotka pystyvät hahmottamaan ja soveltamaan ääntä itsenäisesti monialaisena kulttuurisena, esteettisenä sekä eettisenä ilmiönä ja ilmaisun välineenä. Käytännössä tämä tarkoittaa äänen hyödyntämistä elämyspalveluissa, peliteollisuudessa, ympäristöteoksissa, radion sisällöissä, tapahtumissa,näyttelyissä, käyttöliittymäsuunnittelussa, palvelutuotannossa tai pohjoisen kulttuurin tutkimuksessa.
Koulutukseen hakeutuvilta edellytetään taide- tai kulttuurialan kandidaatin tutkintoa vastaavaa koulutusta tai jonkin muun alan vastaavan tasoista, ääneen liittyvää koulutusta. Valintaperusteena on myös ammatilliseen tai koulutustaustaan liittyvä motivaatiokirje, josta käy ilmi halu laajentaa osaamista äänen alueella. Opinnot kootaan opiskelijakohtaisesti henkilökohtaisen opintosuunnitelman avulla ja pro gradu -tutkielman suunnittelu aloitetaan heti opintojen alkuvaiheessa. Opiskelu ei edellytä asumista Rovaniemellä.
Opiskelijavalinnassa on tavoitteena monitaiteellinen ja –tieteellinen opiskelijayhteisö. Aiempana ammatillisena tai koulutuksellisena taustana voi toimia esimerkiksi radiotyö, kuvataide, äänisuunnittelu, musiikki tai kulttuurintutkimus. Valmistuvat soveltavan ääni-ilmaisun maisterit pystyvät hyödyntämään osaamistaan arktisissa olosuhteissa sekä pohjoisen kulttuurisessa kontekstissa monialaisten, ääneen liittyvien hankkeiden ja sovellusten suunnittelussa ja monimediaalisessa toteuttamisessa. Tämän lisäksi opiskelijat voivat hyödyntää laajennettua äänen osaamistaan aiemmilla ammattialoillaan.
Ps. Akustiikkaan ja ääneen liittyvää koulutusta tarjotaan lisäksi Tampereen Teknillisessä yliopistossa (Rakennusakustiikka , Signaalikäsittely), Aalto-yliopistossa ( Akustiikka, Elokuvaäänitys ja -äänisuunnittelu, Sound in New Media) ja Taideyliopistossa ( Äänisuunnittelu , Musiikkiteknologia ). Jyväskylän yliopistossa voi opiskella monitieteellistä musiikintutkimusta (Music, Mind, and Technology) ja Helsingissä musiikkitiedettä. Lisäksi monessa ammattikorkeakoulussa on tarjolla äänisuunnittelun opetusta.